Nieuwsbrief – Editie 3, juli 2004

Georgië weer een stukje structureel vooruit geholpen

Meer dan honderdvijftig computers, talrijke kledingstukken, tientallen schoolmeubelen en andere hulpgoederen vonden vorige maand een nieuwe bestemming in het noorden van Georgië. Bestuursleden van onze Stichting werkten er daar ter plekke aan mee en zagen erop toe dat veertien scholen, provinciale overheidsinstanties, tehuizen, een ziekenhuis en (wees)kinderen spullen in ontvangst konden nemen. De gouverneur van de streek was essaysbuy enthousiast: “Zonder computers vindt onze jeugd geen aansluiting bij de toekomst. Met deze giften kunnen we een voorsprong opbouwen. Dit is een stimulans voor de ontwikkeling van onze regio.” George Chuzischvili, Sabina Goertz en Ben Krooswijk waren twee weken actief in Georgië en verdeelden niet alleen door Nederlandse bedrijven geschonken goederen in de regio Ambrolauri, maar legden ook contacten met verschillende instanties en inwoners. Zo voerden https://make-essay.net/essay-writing-service zij gesprekken met de Nederlandse ambassadeur, lokale SVVG-bestuursleden, regionale overheden, een parlementslid, vertegenwoordigers van de universiteit in Tbilisi, presidentsvrouw Sandra Saakasjvili-Roelofs en vertegenwoordigers van de KLM die sinds kort driemaal per week op de hoofdstad van het land vliegt. Ook werden alleenstaande oma’s viagrasansordonnancefr.com die deelnemen in het ‘Adopt a Granny-project’ van de Stichting bezocht en dat leverde aangrijpende momenten op.

Naast het geven van praktische hulp, waarvoor de Stichting nog steeds meer Vrienden en donateurs kan gebruiken, blijft zij ervoor ijveren om het land structureel en zelfstandig vooruit te helpen. Zo wordt er nu gewerkt aan ideeën om het ondernemerschap in het land te bevorderen alsmede een methode om de kennis van het Engels in Georgië te stimuleren. Meer informatie: www.svvg.nl ofj.b.h.krooswijk@rn.rabobank.nl.

Benzine regelen

Bij de verdeling van de computers over de scholen in Ambrolauri kwamen de directeuren zelf hun apparatuur ophalen. Met geleende busjes, vrachtwagentjes en primitieve vervoermiddelen. Een directeur had welgeteld anderhalve liter benzine moeten regelen om de tocht te kunnen maken. Nota bene: over sommige trajecten doe je over 15 kilometer ruim anderhalf uur! Er werden alleen computers overgedragen als de directeur kon garanderen dat de school beveiligd was. Dat bracht één van hen ertoe zijn terrashek te slopen en de spijlen voor zijn schoolramen aan te brengen en een heel slim hang- en sluitwerksysteem aan te brengen…

Lokale systeembeheerder houdt boel draaiende

Er gingen ook computers naar de belangrijkste overheidsinstanties in de regio. Zoals de provincie, het stadhuis, het OM, de politie, de belastingdienst, de rechtbank en het ministerie van onderwijs. Een server verbindt deze instellingen. Het SVVG-bestuur heeft twee voorwaarden gesteld. Zo is er een systeembeheerder van de provincie vrijgemaakt en voor dit project aangesteld. Hij wordt door de SVVG twee jaar lang betaald, daarna krijgt hij weer salaris van de provincie. Tweede conditie was dat de gouverneur van de regio zijn Internet via satellietverbinding in het weekend openstelt voor scholen. Zo is de continuïteit van dit project ook weer lokaal gewaarborgd…

Bezoek aan Georgië in beelden vastgelegd

Tijdens het bezoek aan Georgië hebben de bestuursleden Ben Krooswijk en George Chuzischvili enige honderden foto’s gemaakt en wisten zij ook nog een videotape vol te schieten. Er zijn opnames van overleg, vergaderingen en toespraken met en door lokale vertegenwoordigers. Momenten waarop vriendschappen worden bevestigd en gesloten. De volle verhuisdozen met spullen en tientallen computerboxen zijn ook vastgelegd. Net als de speelgoedbeertjes en sweaters met beren erop die daaruit kwamen.

Maar er was ook tijd na een drukke dag voor ontspanning, eten, drinken, lachen, dansen en toasten. En voor een bezoekje aan een kunstenares, die figuratieve schilderijen maakt.

Oog voor de flora en fauna was er eveneens. Met de Lada four-wheel-drive kwam Ben en George diep in de regio Ambrolauri, die gekenmerkt wordt door een prachtige natuur en wonderschone dieren, zoals grote vlinders. In Georgië zijn ossenwagens trouwens ook nog heel gewoon. Op hun tochten kwamen Ben en George langs holwoningen en graven in bergwanden. Zij passeerden kastelen en moesten soms over indrukwekkende hangbruggen.

Een traan werd er ook weggepinkt. Tijdens emotionele momenten, bijvoorbeeld toen een jong gehandicapt meisje weer enigszins kon lopen dankzij een Nederlandse rollator. Of bij het zien van een stokoude school met vermolmde vloeren en antieke stoelen, tafels en banken. Met op de gangen roestige wasbakken. Aangrijpend was ook het moment waarop een oud vrouwtje de gasten uit Nederland – recht van de raten – spontaan haar honing aanbood. Een bezoek aan een kerkhof met indrukwekkende grafstenen bezorgde de bestuursleden eveneens verstilde ogenblikken vol bezinning. Ontroerend was ook degranny die dolblij was met een aangeboden brood.

De officiële bijeenkomst in het gloednieuwe KLM-kantoor in Tbilisi is ook vastgelegd. Ben, George en de later aangekomen Sabina Goertz, maakten de persconferentie en de receptie mee. Sandra Roelofs, de vrouw van president Saakasjvili, was er ook. Uiteraard ontbraken de blauwe stewardessen en goudgestreepte captain niet.

De cd-rom met deze zeer gevarieerde collectie foto’s is te leen door even een mailtje te sturen naar info@svvg.nl.

Historische activiteit

De gouverneur van Ambrolauri was onder de indruk van de komst van de SVVG-hulpgoederen. Hij sprak van een historische activiteit. “Niemand vóór jullie heeft dat ooit voor ons gedaan. De grote hulporganisaties zijn nog nooit zover gekomen.” Geen wonder dat er tot het laatste werd getwijfeld of het allemaal wel goed zou komen met die Nederlanders… Te vaak wordt nog gedacht dat het allemaal éénmalig is. Daarom blijft de SVVG zich inspannen voor structurele hulp.

Georgië weer een uur dichterbij…

Sinds 27 juni is het tijdverschil tussen Georgië en Nederland nog twee uur. Het land heeft de ‘staatstijd’ vaarwel gezegd en gekozen voor een nieuwe, ‘geografische’ tijd. President Saakasjvili hoopt zo méér, sneller en beter aan te sluiten op de voorgenomen integratie met Europa.

Rollator voor tiener

Een meisje van een drieling, dertien jaar oud, heeft haar grote loopproblemen een klein beetje kunnen verlichten. Ze kreeg van de SVVG een rollator. Zelf kan ze nu beter uit de voeten en haar zusjes kunnen ondertussen weer iets ongedwongener basketballen. Iedereen weer wat gelukkiger…

Regering kiest voor transparantie

Tot twee jaar geleden gebeurde er in feite niets in Georgië dat de bevolking daadwerkelijk vooruit hielp. Aan die status-quo is nu duidelijk een eind gekomen. Er is weer hoop op een goede toekomst en vertrouwen in de regering. Ondertussen gebeurt er ook in praktische zin veel. Zo worden de wegen stukje bij beetje opgeknapt en krijgen gebouwen weer een lik verf. Vergeleken met twee jaar terug is er al een enorm verschil te zien. Ondertussen probeert de regering de overheid als apparaat zo transparant mogelijk te maken. Landelijk, regionaal en lokaal. De ‘landsdienaars’ moeten ook elke cent verantwoorden tegenover de bevolking en de kiezers. Dat betekent bijvoorbeeld dat elke burgemeester verantwoording moet afleggen als het gaat om de inkomsten en uitgaven in zijn werkgebied. Iets dat tot twee jaar geleden niet echt gebruikelijk was, maar dat zich nu heel merkbaar aan het voltrekken is. Met name in de hoofdstad Tbilisi. Een teken aan de wand bij deze omslag in politieke en economische zin is de toenemende belangstelling vanuit het buitenland. Zo vliegt de KLM sinds 15 juni driemaal per week (dinsdag, donderdag en zondag) van Amsterdam naar Tbilisi en terug. Wie volgt?

Georgië, een land van tegenstellingen; waar lijkt het op?

Het is moeilijk te beschrijven en daarom ook moeilijk te bevatten als je er nooit geweest bent. Na een bezoek, waarbij bestuursleden Ben en Sabina voor het eerst zelf ervaringen hebben kunnen opdoen in het land, is het reeds aanwezige enthousiasme voor het land en de activiteiten van de Stichting nog beter op een natuurlijke manier te onderbouwen en dat werkt aanstekelijk! De voorlopige conclusie is dat Georgië, net als de taal -“het Georgisch”- misschien wel nergens op lijkt en dus uniek is.

De vele tegenstellingen op straat, tussen het platteland en de stad, tussen de oudere en jongere generatie, maar ook tussen de hele oude Lada die met veel lawaai voortbeweegt en de Audi TT met speciaal (gekocht?) nummerbord die door de straten zoeft….

Sabina: “Het ene moment liepen we over Rustaveli Avenue en gingen we het Mariott hotel binnen waar we op de KLM-receptie waren uitgenodigd ter ere van de eerste vlucht naar Tbilisi. In een grote zaal in het hotel, een wereld in een wereld, het had overal op de aardbol kunnen zijn, ontmoetten voornamelijk Nederlandse en ook een aantal Georgische mensen elkaar en werd er veel over met name de toekomst gesproken. Die mogelijkheden zijn er namelijk. Wat later op de avond sta je een paar straten verder buiten en struikel je over de slecht begaanbare paden en straten.”

SVVG wil graag de focus leggen op de mogelijkheden van het land. Het is vruchtbaar en mensen zijn daarom in zekere mate in staat om bijvoorbeeld eigen voedsel te verbouwen en te produceren. Maar ook heeft Georgië mogelijkheden voor het toerisme. Van belang is echter dat de zakelijke mogelijkheden in samenwerking met mensen in Georgië worden opgezet, zodat een groot deel van de toekomstige revenuen ook in het land kunnen blijven. Het is nu wel een beetje oppassen voor ‘goudzoekers’, bedrijven en ondernemers die de mogelijkheden van Georgië eenzijdig bekijken en het voornamelijk interessant vinden voor hun eigen financiële voordeel. De grootste uitdaging voor het land ligt dan ook op het vlak van het opbouwen van een middenklasse door onder andere het stimuleren van het ondernemerschap binnen het midden- en kleinbedrijf . En verder niet in de laatste plaats door het in brede kring onder de aandacht brengen van de Engelse taal. SVVG zal daar ook zeker aandacht aan besteden en trachten programma’s op te zetten en activiteiten te ontplooien die op dit terrein ‘vliegwielen’ in beweging zetten.

Zoeken naar een goed Engelse taalproject

Onze bestuursleden ontmoetten natuurlijk ook onze lokale SVVG-bestuursleden. Dat zijn er drie, een Georgiër, een Georgische die in Nederland heeft gestudeerd en een Nederlander die in het land woont. Ze heten respectievelijk Merabi Khutsishvili, Irma Alpenidze en Jan Vorichek. Samen hebben zij geconstateerd dat hét probleem in Georgië nu het gebrek aan kennis van de Engelse taal is. Terwijl er veel van af hangt: toerisme, bedrijfsleven, contacten met het westen, et cetera. Daarom gaan we nu nadenken hoe we de kennis van het Engels structureel kunnen verbeteren. Met goede ideeën kunnen we een doordacht project van hoge kwaliteit neerzetten. Een project dat rekening houdt met de lokale cultuur en mentaliteit en waarmee de regio zich kan doorontwikkelen. Ons lokale bestuur houdt vervolgens toezicht op de uitvoering ervan -en sowieso op alle projecten die (gaan) lopen.

‘Adopt a Granny’ met collega’s

Via ons project ‘Adopt a Granny’ worden al zes oma’s in Tbilisi structureel geholpen. Zij zijn gekoppeld aan Vrienden die maandelijks hun ‘pensioen’ betalen, dat elk kwartaal naar hen wordt overgemaakt. De oma’s hebben alle vier gezondheidsproblemen En zo zijn er veel meer schrijnende gevallen, ouderen die er helemaal alleen voor staan. Reden voor ons om met het project door te gaan. Wie mee wil doen, kan elke maand dertig euro bijdragen of deelnemen in het nieuwe Fonds dat we hebben opgericht. Een Vriend die dertig euro per maand te veel vindt, kan zijn of haar bijdrage op elk moment in het Fonds storten. Dat mag een vast bedrag per maand zijn maar het kan ook incidenteel en spontaan. Uit dit groeiende Fonds kunnen we dan structureel geld overmaken naar een oma of opa in Georgië die het hard nodig heeft. Voor de meeste mensen is dit een ‘vrijblijvende’ goede manier van bijdragen. Dus is het de moeite er méér mensen op attent te maken. Zelf storten is mooi, maar samen storten is nog mooier… Met vrienden, familieleden of collega’s, het Fonds heet elk bedrag welkom! Het rekeningnummer van het Fonds is: 3942.94.920. Ons doel is om tot januari 2005 tenminste tien oma’s geadopteerd te hebben.

Netwerken…

Tijdens het SVVG-bezoek aan Georgië is er veel ge-netwerkt. Zo spraken onze bestuursleden onder meer met de Nederlandse ambassadeur en een medewerker van de ambassade, de honorair consul van Georgië, een parlementslid, presidentsvrouw Sandra Roelofs en enkele KLM-vertegenwoordigers. Zij hebben waar mogelijk hun hulp en ondersteuning toegezegd! Ook met SOCO, een ontwikkelingsprogramma van Sandra Roelofs dat ‘paddestoel’ betekent, zijn we weer verder gekomen. Afgesproken is dat we elkaar ondersteunen met kennis, ervaringen en netwerken. Waar mogelijk zullen we ook samen projecten uitvoeren. Wordt dus zeker vervolgd!

Granny’s en bestuur tot tranen bewogen…

Zware emotionele momenten maakten de SVVG-bestuursleden mee bij de bezoeken aan vijf van de zes granny’s in Tbilisi. Zij ontvingen hun kwartaaltoelage dit keer persoonlijk en waren tot tranen toe bewogen. Het is nodig dat we ze helpen, zo bleek weer eens te meer… Bij een granny valt het huis bijna uit elkaar, de ander woont op een 2 bij 3 meter kamertje en moet kook-, toilet- en douchegelegenheid delen. Een granny heeft geen stroom en geen gas en één doet altijd de deur op slot omdat ze bang is dat de stroom wordt afgesloten. De laatste die werd bezocht moet met stroken papier haar ketel warm stoken…

Gekocht: tweekamerappartement

Stel: je bent 8 jaar, gehandicapt door een hersenvliesontsteking en je woont in een gruwelijke industriestad. Op de negende etage van een afschuwelijke, propvolle flat zonder lift. Je armen en benen zijn stijf van je ziekte en je kunt niet lopen. Dan kom je dus nooit buiten. Geconfronteerd met dit meisje hebben de SVVG-bestuursleden meteen gehandeld. Kon het tweekamer appartement op de begane grond worden gekocht? Ja, dat kon, voor 1.100 euro. De koop werd snel gesloten en het meisjes kan nu weer naar buiten, samen met haar vrienden en vriendinnen. Het appartement is SVVG-eigendom. Wat nog ontbreekt is een rolstoel en wie dat voor haar kan regelen mag zich direct melden via info@svvg.nl…

Werf ook eens een donateur

Naast Vrienden hebben we ook een aantal onmisbare donateurs. Mensen die met geld laten zien dat de wederopbouw van Georgië hen aan het hart gaat. Weet je iemand die ook donateur wil worden, geef hem of haar dan de vriendenfolder mee, of wijs even door naar onze site: www.svvg.nl. Leg er later nog eens contact mee en… wie weet hebben we er dan weer een geweldige donateur bij… Bedankt vast!

Nieuwe spullen…. zijn welkom

Wie spullen heeft voor Georgië kan dat altijd aanmelden via info@svvg.nl.

Kijk eens rond in je eigen bedrijf, bij je thuis of in de familie. Meestal kan er altijd wel iemand iets kwijt waarmee we in Georgië heel veel mensen gelukkig kunnen maken…

Bijvoorbeeld computers en/of schoolspullen, maar liever geen kleding i.v.m. invoerproblemen.

Samen ‘broodjes smeren’ in september op de eerste verjaardag van SVVG…

Eén van de gevers van de SVVG is de Stichting Alertis – stichting voor beer- en natuurbescherming in Rhenen. Deze sympathieke Stichting heeft dit jaar tot ‘het jaar van Georgië’ uitgeroepen. Zij start een project tot behoud van de bruine beer in Georgië. En dat doet de Stichting door bewustzijn te creëren onder de jonge generatie in het land. Natuurlijk werken we als Vrienden nauw samen met deze Stichting. Op zondag 12 september -de verjaardag van de SVVG!- gaan we ook iets samen met elkaars Vrienden en leden te doen. Dat wordt een geweldig evenement… wacht maar af! Meer informatie: www.alertis.nl.

In de winter naar het buitentoilet…

Op de op één na laatste dag van het bezoek aan Georgië bezochten George, Ben en Sabina een tehuis voor geestelijk gehandicapte kinderen. Zij konden er t-shirts, knuffels en caps uitdelen, geschonken door de Stichting Alertis – stichting voor beer- en natuurbescherming. Wat zij ter plekke zagen was een kale speelplaats en een enge, lelijke, grauwe speelkamer met een héél klein zwart-wit tv-tje. Achterin de tuin een vies toilet waar de kinderen bijvoorbeeld ook in het donker en in de vrieskou naar toe moeten lopen in hun dunne nachtkleding. Reden voor de bestuursleden om zo snel mogelijk werk te maken van een nieuw toilet aan het gebouw zelf, een fatsoenlijke televisie annex video, meer speelgoed en een opknapbeurt voor het tehuis.

Vrijwilligers blijven welkom!

De Stichting blijft op zoek naar vrijwilligers die ons actief willen helpen. Zoals bij de uitvoering, administratie en controle van projecten, ter ondersteuning van de informatie op de internetsite en bij de vormgeving en verzending van deze nieuwsbrief. Belangstelling voor dit hele dankbare werk? Mail dan even naar info@svvg.nl.

Handige tips…

Als je naar Georgië wilt vliegen, kies dan één van de goedkopere manieren: zoals via Keulen (met Germania Airlines).

Goedkoop telefoneren kan via Telestunt (0900 1444) en daarna het nummer. 3cent per minuut Zie ook www.telestunt.nl

Interessante webpagina’s: www.georgië.pagina.nl en www.rustavi2.com.

Weet je meer handige tips, mail ze dan even door, zodat ook anderen daar gebruik van kunnen maken. Het adres is: info@svvg.nl.

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.