Nieuwsbrief – Editie 14, aug 2008

In deze nieuwsbrief maken we kennis met de zieke Tinatin uit Ambrolauri die wordt opgezocht door Vriendin Engelien Verbeek. Verder het verhaal van superhandige vaders uit Zwijndrecht die ervoor zorgden dat er in één giga-container heel, héél veel schoolmeubilair richting Georgië gaat.

En tot slot praten we je bij over het ondernemersproject voor vrouwen dat er o.a. voor zorgt dat er binnenkort een benzinestation (!) en beautysalon van start gaan. In de volgende nieuwsbrief vertellen we iets essaysglobal.com over onze oma’s.

‘We zijn vrienden voor het leven’

Engelien Verbeek bezocht Tinatin Turdziladze, een meisje met lymfekanker, dat door haar en de Vrienden geholpen is met een operatie en vervolgbehandelingen. Ze zagen elkaar voor het eerst en Engelien beschrijft hierna haar ontmoeting met Tinantin.

‘Eindelijk, na drie jaar, vlieg ik met mijn vriendin Marjan na Georgië. We worden op het vliegveld in Tbilisi door George essaysbuy.net opgehaald. De begroeting is allerhartelijkst, want ook wij hadden elkaar nog nooit gezien. George brengt ons naar het hotel in Tbilisi. Hier geniet ik drie dagen van al het mooie dat de stad biedt. Mariam, de nicht van Tinatin, helpt ons met de busreis naar Ambrolauri waar het meisje woont.

Een tocht die ik nooit zal vergeten, hij duurde maar liefst negen uur en de weg was niet best. Met de andere reizigers deelden we brood –katjapuri- en zongen we samen liedjes. Georgiërs zijn zeer vriendelijk, gastvrij en behulpzaam. Eindelijk zag ik Tinatins vader en hij kreeg natuurlijk een hartelijke begroeting. Tinatin sloot ik vol liefde in mijn armen en ook haar zusje kreeg een dikke knuffel. Toen hun moeder aan de beurt was, huilden we samen. Er stond ons een feestmaal te wachten met heerlijke wijn en ginkaly, dat is deeg met vlees erin. De vader en zijn dochters zongen voor ons en speelden gitaar. Om tien uur doken we in ons bed en we sliepen als roosjes.

De dagen daarna werd de school van de meiden bezocht, hebben we het museum in hun dorp gezien en vele kaarsjes opgestoken in diverse kerkjes. Tinatin genoot zichtbaar van ons bezoek, het gaf haar duidelijk energie. Ze begon te vertellen over haar behandelingen in Kharkov die ze zo zwaar vond. Maar ook dat ze van de natuur houdt, goed kan tekenen en graag een studie toerisme wil gaan doen. Maar eerst gezond worden, dat staat boven aan. Ze is snel vermoeid en rust s’middags soms. Tinatin volgt ook niet elke dag haar lessen op school. Verder eet ze prima en is ze levenslustig. Terwijl ik dit schrijf, krijg ik trouwens nét een sms-je van haar dat ze is geslaagd voor haar examen, super!

Wat ben ik dankbaar dat ik Tinatin heb mogen zien. We zijn vrienden voor het leven, het voelt echt als familie. Er werd heel wat afgeknuffeld. Ik weet dat Tinatin dit en volgend jaar nog behandeld moet worden. Het is mijn streven om dit te blijven bekostigen. Na vier dagen moesten we afscheid nemen, maar we zullen elkaar weerzien dat is al afgesproken. Wij houden gewoon van elkaar. Na een laatste zwaai en kus rijden we weg met de bus, terug na Tbilisi. Daar blijven we nog een nacht bij nicht Mariam en haar familie, ook met hen hebben we een fijne band opgebouwd. We wisselen e-mailadressen uit en beloven foto’s op te sturen. Deze reis heeft mij diep geraakt en het duurt wel een maand voor ik thuis mijn draad weer heb opgepakt. Mikwarchar*, Georgië en de familie Turdziladze!’

Engelien Verbeek

*(Mikwarchar betekent ‘Ik hou van’)

Ruim 400 schoolmeubelen zijn onderweg

Op een woensdagavond arriveerde er onlangs een enorme container -de grootste die er is- bij basisschool De Kim in Zwijndrecht. Van directrice Conny Valk hadden de Vrienden de tip gekregen dat de school alle tafeltjes, stoeltjes, bureaus en kasten ging vervangen. Deze kans lieten we uiteraard niet aan ons voorbij gaan.

Met de hulp van maar liefst zestien sterke vaders van leerlingen en de conciërge gingen we enthousiast aan de slag. Maar goed dat alle vaders er waren en dat we zo’n grote container hadden. Want hij zat, na 2.5 uur laden, tot de nok en de rand toe vol.

In totaal hebben we er maar liefst 404 stuks meubilair ingeladen. Gelukkig had één van de vaders ervaring met het efficiënt laden van een container. Hij bleek in staat om op slechts 2 m² ruim 100 stoelen in elkaar te stapelen. De conciërge was weer erg bedreven in het in elkaar passen van de tafeltjes. Uiteindelijk lukte het met z’n allen om alles in de container te krijgen. Een geweldige prestatie, want lange tijd zag het er naar uit dat we niet genoeg zouden hebben aan één container.

Alle vaders hartelijk bedankt voor de geweldige prestatie die zij hebben geleverd! Daarnaast ook hartelijk dank aan iedereen bij De Kim. Daar mag het meubilair dan wel ‘afgeschreven’ zijn, in Georgië kunnen de kinderen er nog jarenlang van genieten.

Ben Krooswijk.

Financiering voor 10 onderneemsters rond

Het blijft goed gaan met het Vriendenproject voor (werkloze) vrouwen. En hoe… Het gaat alsmaar door en breidt zich nog steeds uit. Het Garantiefonds – Queen Tamar Foundation is al een feit en de vrouwen kunnen daar voor hun financiering gebruik van maken.

De trainingen zijn erg succesvol verlopen en met onze partners (zoals het Women’s Fund in Georgië) konden we vrouwen helpen interessante ideeën te ontwikkelen en goede businessplannen te schrijven. De samenwerking met de instelling voor microfinanciering loopt ook erg effectief en de betrokken mensen zijn onder de indruk van de kwaliteit van de plannen die onze vrouwen indienen. De vrouwen hebben dan ook heel hard gewerkt en de resultaten waren indrukwekkend. Zij waren zó gemotiveerd, dat sommigen -omdat de weg was weggespoeld- uit de bergen te paard naar het regiocentrum kwamen voor de trainingen.

Het belangrijkste is dat er nu al tien (!) plannen zijn gefinancierd en er nog meer gefinancierd gaan worden. Om een beeld te geven van de bedrijven die de vrouwen oprichten: een via reclame gratis krant –de eerste in de regio, guesthouses, benzinestation, honingbusiness, vleesproductie, computer- en Engelstalige cursussen, beautysalon, banketbakkerij, et cetera. De Vrienden zijn hard bezig om hen te begeleiden en we hopen dat ze binnen een jaar een goed lopend bedrijf hebben. We helpen hen maar wat graag een handje mee…

Nogmaals bedanken we alle organisaties die hier een belangrijke rol bij spelen: Cordaid, Eurasia Foundation, Rotaryclubs in Noord-Holland, de microfinancieringsinstelling Lazika Capital, Women’s Fund in Georgië en natuurlijk onze Vriendin Petra Taams. Heel erg bedankt voor jullie enorme steun!

George Chuzischvili

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.