Gehandicaptenweeshuis in Akhaltsikhe, Georgië.

Georgië is in 1991 een onafhankelijke republiek geworden na de val van de voormalige Sovjet Unie. De overgang van een planeconomie naar een markteconomie is moeizaam verlopen. De economische en sociale situatie is door de loop van de jaren heen verslechterd.
Dit is onder meer te wijten aan politieke instabiliteit en mismanagement. Deze ontwikkelingen hebben veel schade toegebracht aan voorheen bestaande verzorgingssystemen voor de sociaal zwakkeren in de samenleving waaronder ouderen, zieken en gehandicapten. Een speciale groep hierin wordt gevormd door gehandicapte kinderen en weeskinderen.

Tijdens het bezoek van een aantal bestuursleden van SVVG (Stichting Vrienden van Georgië) in juni van dit jaar zijn hulpgoederen, waaronder kleding en speelgoed, naar het hierboven genoemde weeshuis gebracht, dat op dat moment zo’n 55 kinderen herbergde. Tijdens dit bezoek zijn wij geconfronteerd met de erbarmelijke omstandigheden waaronder deze kinderen slapen, eten en eigenlijk essaysdigital.com vrijwel hun hele jonge leventjes doorbrengen.

Wat ons opviel waren onder meer de slaapvertrekken waar kinderen zij aan zij in kleine oncomfortabele bedjes sliepen en de kale leslokalen en speelruimtes. Wat ons echter het meest getroffen heeft waren de voor onze begrippen echter onhygiënische en onpraktische douche en toiletruimten. Deze ruimten bevonden zich niet alleen veel te ver van te slaapvertrekken -waardoor kinderen ‘s nachts op hun blote voetjes naar de wc trippelen met alle gevolgen van dien, maar waren ook verouderd en functioneerden niet meer voldoende waardoor het vrijwel onmogelijk was voor het verzorgend personeel deze ruimten schoon te houden. Helaas is het voor de directie van de school, gezien de geringe financiële toelage die de school van de staat ontvangt, niet mogelijk deze voorzieningen op te knappen. De directie en onderwijzers/verzorgers doen hun uiterste best om met de tot hun beschikking staande middelen de kinderen zo goed en kwaad als kan van eten en drinken te voorzien en verdere nodige verzorging en scholing te bieden.

De grootste wens van de directie en verzorgers van de kinderen is om deugdelijke en douche en toiletgelegenheden te kunnen aanleggen grenzend aan de slaapvertrekken.

Dit kan echter niet zonder u en onze steun. Naar onze inschatting is een bedrag nodig van ca 10.000 EUR  voor bouwmaterialen als bijvoorbeeld bakstenen, hout, cement, dakpannen ramen, deuren, sanitair en warmwatervoorziening. Daarom doet SVVG een beroep op u om middelen te verstrekken waarmee deze kinderen geholpen kunnen worden. Ons plaatselijk bestuur van SVVG in Georgië ziet toe op de realisatie van dit project.

Als u meer informatie wenst over dit project kunt u contact opnemen met George Chuzischvili of Sabina Goertz, bestuursleden SVVG.

Comments are closed.