Informatie over Georgië

De hoofstad Tbilisi, nu een moderne stad met een historisch hart

Het is een klein land. Het is ook mooi, daar kan ik niets tegen inbrengen, zelfs jij zult het met me eens zijn Brilka. Met bergen en een rotsachtige kust aan de Zwarte Zee. Die kust is in de loop van de vorige eeuw wel wat gekrompen, met dank aan het grote aantal burgeroorlogen, stomme politieke beslissingen en met haat vervulde conflicten, maar er is nog een flink stuk van over.

Uit: Het achtste leven door Nino Haratischvili


__________________________________________________________

Geschiedenis van Georgië

In de 4e eeuw v.Chr. is Georgië als het indrukwekkende Koninkrijk Iberia  Beschreven door  de Griekse historicus en geograaf Strabon. Gelegen in het centrum van de Transcaucasus, is Georgië een indrukwekkend land. Het kent een majestueuze natuur, oude cultuur en een gastvrije en zelfbewuste bevolking. Georgië is één van de oudste beschavingen in de Caucasus. Hier begon de mens al in de 9e – 7e eeuw voor Chr. metaal te smelten en verwerken. Een van de bloeitijden beleefde het land als onderdeel van de Hellenistische cultuur met oude steden – centra van cultuur en handel als Mtskheta, Uplistsikhe en Gori. In 337 werd het Christendom staatsgodsdienst van Georgië. Georgië heeft een eigen taal en alfabet: het Georgisch.  De geschiedenis van Georgië was altijd turbulent. Het land heeft invasies aangetrokken en moest het zich verdedigen tegen Grieken, Romeinen, Byzantium, Arabieren, Djengis Khan en Tammerlan, legers van Perzië en Turkije. Sinds de 18e eeuw werd Georgië een deel van het Russische rijk en later van de SovjetunieVanaf april 1991 is het land zelfstandig en begonnen met de opbouw van het onafhankelijke leven in het kader van oude en rijke tradities. De hoofdstad Tbilisi is een charmante stad met een uniek mengelmoes van Europese en Aziatische invloeden, met Georgische Orthodoxe kerken, moskeeën, Armeense kerken, synagogen, Russisch Orthodoxe kerken en katholieke kathedralen.
Door een zeer uitlopend klimaat ziet men in Georgië palmen en eucalyptusbomen, met jungles in de zuidelijke regio Colchi en met sneeuw bedekte bergtoppen in het noorden, de steppen van Yori Plateau en wijnplantages van Kakhetia, thee en citrusbomen in Adjaria en het alpenlandschap in Svaneti.

__________________________________________________________

Op een mooie, zonnige dag verdeelde God de door hem geschapen aardbol in landen (dat moet nog lang voor de torenbouw van Babel zijn geweest) en organiseerde hij een jaarmarkt, waar alle mensen luidkeels tegen elkaar opboden en naar de gunst van God dongen in de hoop zo een stukje aarde te bemachtigen (ik vermoed dat de Italianen het meest bedreven waren in de kunst van het imponeren en dat de Tsjoektsjen er niet veel kaas van hadden gegeten). Na een lange dagwas de wereld in vele landen verdeeld en was God moe. Maar God –wijs als altijd- had voor zichzelf natuurlijk een soort vakantieoord achtergehouden, het mooiste stukje aarde: rijk aan rivieren, watervallen, sappige vruchten en met –dat moet hij hebben vermoed- de beste wijn ter wereld. En toen de opgewonden mensen naar hun nieuwe vaderland waren vertrokken, wilde de goede God uitrusten onder een schaduwrijke boom, waar hij een snurkende man ontdekte (vast met snor en een gezellig buikje, zo heb ik me hem tenminste altijd voorgesteld). Hij was bij de verdeling niet aanwezig geweest en God was verbaasd. Hij maakte hem wakker en vroeg wat hij hier deed en waarom hij niet geïnteresseerd was in een eigen vaderland. De man glimlachte mild (misschien had hij al een of twee glaasjes rode wijn verschalkt) en zei (hier lopen de versies van de legende uiteen, maar laten we het op deze houden) dat hij ook zo tevreden was, de zon scheen, het was een heerlijke dag en hij zou genoegen nemen met wat God voor hem over had. En de goede God, welwillend als altijd, onder de indruk van de nonchalance en het ontbreken van eerzucht bij de man, schonk hem zijn eigen vakantieparadijs, Georgië dus …..

Uit: Het achtste leven geschreven door Nino Haratischvili


Goedkoop reizen

Als je naar Georgië wilt vliegen dan is de goedkopere reis mogelijk via Istanbul met Pegasus Airlines. Kosten hiervan zijn ongeveer € 280 per retourticket.
Rechtstreeks vliegen naar Georgië kan ook met WIZZ air en KLM/Georgian Airways.

Goedkoop telefoneren

Goedkoop telefoneren naar Georgië ziet u op www.televergelijk.nl.

Diverse links

Interessante internetsite: https://georgie.pagina.nl weet je nog een handige tip voor ons mail dan aub, zodat ook andere mensen hiervan gebruik kunnen maken.

Comments are closed.