Nieuwsbrief – Editie 2, mei 2004

Rustaveli

Redactie: info@svvg.nl.

Container met hulpgoederen naar Georgië verscheept

Een aantal Vrienden en bestuursleden van de Stichting heeft op een vrije zaterdag tal van hulpgoederen voor Georgië ingepakt en klaargemaakt voor verscheping. Iedereen was superenthousiast bij dit karwei. Prettig was dat de grote hoeveelheid computers (150!) , door ze handig in de eveneens ter beschikking gestelde  verhuisdozen, een stuk veiliger aan de reis makeessay.com kon beginnen.   De container met goederen begon op 10 mei aan de lange reis naar Poti (de havenstad van Georgië) en komt daar op 28 mei aan.  Zodra de container is aangekomen gaan enkele bestuursleden naar Georgië om er ter plekke voor te zorgen dat alles op de goede plaats terechtkomt. Dat wil zeggen: bij middelbare scholen in de bergen en  bij tehuizen . Een bezoek aan een weeshuis en de Universiteit van Tbilisi staan ook op de agenda. Doel https://make-essay.net/custom-writing-service van deze bezoeken is het maken van een inventarisatie door het maken van foto’s en film. Bij terugkomst worden hier dan sponsoren bij gezocht. Dit zou één van  de volgende projecten kunnen worden . Daarnaast wordt  een bezoek aan de oma’s van het Adopt a Granny project gebracht. Als laatste wordt nu met man en macht geprobeerd een afspraak te regelen met de Nederlandse vrouw van de president mevrouw Sandra Roelofs. Zij heeft reeds aangegeven onze Stichting een warm hart toe te dragen Voor de distributie van de goederen wordt er samengewerkt met Vrienden en vrijwilligers ter plaatse en bijvoorbeeld ook de lokale afdelingen van het Georgische ministerie van onderwijs. Alles wordt nauwkeurig geadministreerd en gecontroleerd. Dit kreeg in de zeecontainer allemaal een plaatsje:

150  complete computers, klaar voor gebruik
Schoolmaterialen,  waaronder 1000  ringbanden en kladblokken, 2.000 pennen
65 tafels (10 voor volwassenen en 55 in hoogte verstelbare voor basisschoolkinderen)
83 stoelen (28 voor volwassenen en 55 voor basisschoolkinderen)
3 kantoorkasten
1 bureau
1 bureaustoel
400 T-shirts en sweatshirt (80 stuks kleding
1 kinderfietsje
1 Karaokemachine
1 EHBO-doos
2 sets krukken
1 bed takel
2 rollatoren

Goede gevers waren (o.a.): de Rabobank, de Stichting Van Boeijen (geestelijk gehandicapten), Alertis – stichting voor beer- en natuurbescherming in Rhenen, Hogeschool Brabant in Breda, de Vincent van Gogh middelbare school in Etten-leur, FSR-opleidingen, Hecx BusinessDevelopment BV, Dijkshoorn Verhuizingen,Noortje Kuhlman en Henk  Engels. Met dank aan De Stichting Monumentenwacht te Utrecht die opslagruimte ter beschikking heeft gesteld

Adopt a Granny met collega’s

Via ons project Adopt a Granny worden al vier oma’s in Tbilisi structureel geholpen. Zij zijn gekoppeld aan Vrienden die maandelijks hun ‘pensioen’ betalen, dat elk kwartaal (90 dollar per oma) naar hen wordt overgemaakt. De oma’s hebben alle vier gezondheidsproblemen. Toen de eerste dollars werden overgemaakt, konden zij hun ogen niet geloven. Eén oma is een vluchtelinge en woont op een klein kamertje. Een andere oma is licht gehandicapt en woont bij een familie die haar eigenlijk liever kwijt dan rijk is. Haar matras is kapot, ze woont tussen beschimmelde muren en probeert een beetje brood bijeen te sprokkelen door icoontjes – die ze zelf krijgt – weer te verkopen. En zo zijn er veel meer schrijnende gevallen, ouderen die er helemaal alleen voor staan. Zoals een blinde opa die dringend verzorging nodig heeft en deze niet krijgt. Reden voor ons om met het project door te gaan.

Wie mee wil doen zijn er hiervoor twee mogelijkheden:
1- een vriend kan een Granny adopteren voor dertig euro par maand;
2- een vriend kan een bedrag storten in een Grannyfonds (incidenteel of structureel.

Uit dit groeiende Fonds kunnen we dan structureel geld overmaken naar een oma of opa in Georgië die het hard nodig heeft. Voor de meeste mensen is dit een ‘vrijblijvende’ goede manier van bijdragen. Dus is het de moeite er méér mensen op attent te maken. Zelf storten is mooi, maar samen storten is nog mooier… Met vrienden, familieleden of collega’s, het Fonds heet elk bedrag van harte welkom! Waar mogelijk gaan we ook aansluiting zoeken bij het Adopt a Georgian Granny project van ‘first lady’ Sandra Roelofs. Kortom: Adopt a Granny en doe het samen… Het rekeningnummer van het Fonds is: 3942.94.920 onder vermeldign van “Grannyfonds”.

Spullen voor Universiteit van Tbilisi

De Stichting kreeg een brief van Isolda Adeishvili, decaan van de Universiteit van Tbilisi. Een bestuurslid van de Stichting sprak eerder met haar en zag de nood aldaar met eigen ogen. Tal van voorzieningen van de Universiteit hebben tijdens de ommezwaai van ‘totalitair regime’ naar ‘democratie in economische crisis’ flinke klappen opgelopen. De 21.000 studenten moeten het doen met een oud gebouw, de docenten en hoogleraren met een schamel salaris en dat alles in een omgeving waar materiaal en techniek nauwelijks voorhanden zijn. De foto’s die in het gebouw zijn gemaakt en op onze site www.svvg.nl te zien zijn laten een jaren vijftig interieur zien en roepen predikaten als ‘oud’ en ‘aftands’ op. Er is sprake van betonrot, de lesruimtes zijn kaal en hebben smoezelige stokoude schoolbanken, zonder enig komfort. In muren en plafonds zitten scheuren en de verlichting is maar spaarzaam. De wanden worden geteisterd door vocht en er is nauwelijks ventilatie. In sommige lokalen staat simpele apparatuur in proefopstellingen, iedere ruimte is even klein.

Isolda Adeishvili vraagt de Stichting daarom om een aantal essentiële basisvoorzieningen. Met name voor de Economische Faculteit. Daaraan studeren jaarlijks ruim 1.000  studenten in zeven vakgebieden. De Faculteit heeft dringend behoefte aan computers, inrichting, laboratoriuminstrumenten, audio- en videoapparaten en vooral boeken. Door ons bezoek aan de Universiteit hopen we  Universiteit in de toekomst weer een stukje vooruit te kunnen helpen. Word ook vriend!

Word ook vriend!

Al vóór de oprichting telde de Stichting Vrienden van Georgië een aantal Vrienden van het eerste uuur. Sinds de oprichting (op 12 september 2003) zijn we de nodige Vrienden rijker geworden. Om onze doelstellingen te kunnen realiseren hebben wij echter de steun van nog meer Vrienden nodig! Daarom: weet je iemand in je vriendenkring, familie, onder je buren of collega’s die onze Stichting wil steunen, al dan niet met een donatie? Geef hem of haar dan onze folder mee of wijs mensen op onze site: www.svvg.nl. Als alle vrienden erin slagen één nieuwe vriend te enthousiasmeren, dan groeien we in één klap met 100%!

Bestuur naar Georgië

Een aantal bestuursleden bezoekt deze dagen Georgië om er allerlei praktische dingen te doen en te regelen. Zo leggen zij contact met SOCO, de hulporganisatie van presidentsvrouw Sandra Roelofs en anderen.  Misschien kan er worden samengewerkt om zo effectief mogelijk hulp te kunnen verlenen. Daarnaast bezoeken de leden van het bestuur verschillende tehuizen, scholen en de Universiteit van Tbilisi. Sommige instellingen om hulpgoederen te overhandigen, anderen om te horen en zien waar (nog) behoefte aan is.

Word ook donateur!

Naast Vrienden hebben we ook een aantal onmisbare donateurs. Mensen die met geld laten zien dat de wederopbouw van Georgië hen aan het hart gaat. Ook voor onze donateurs geldt: hoe meer hoe liever. Daarom: weet je iemand die donateur wil worden, geef hem of haar dan de vriendenfolder mee, of wijs door naar de site: www.svvg.nl. Leg er later nog eens contact mee en… wie weet hebben we er dan weer een donateur bij!

Ik zag twee beren…

Eén van de gulle gevers van onze Stichting is Alertis – stichting voor beer- en natuurbescherming in Rhenen. Een van de meest bekende projecten van Alertis is Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen. Dankzij Alertis konden we honderden T-shirts en sweaters naar Georgië verschepen. Deze sympathieke Stichting gaat nog een paar stappen verder en heeft dit jaar tot ‘het jaar van Georgië’ uitgeroepen. Zij gaat een project starten tot behoud van de bruine beer in Georgië. En dat doet de Stichting vooral door bewustzijn te creëren onder de jonge generatie in het land. Natuurlijk werken we als Vrienden nauw samen met deze Stichting en bieden we elkaar ondersteuning waar dat maar kan. Het idee is ook om in het weekend van 11-12 september a.s. iets samen met elkaars Vrienden en leden te doen. Dat wordt een geweldig evenement, denken we. Maar. wacht nog even af! Meer informatie ondertussen: www.alertis.nl.

Wondermooie website

De vaste bezoekers van onze website hebben al langer in de gaten dat hij mooier en mooier wordt. Dat zien we ook aan het aantal bezoekers. Dat is inmiddels gestegen tot zo’n 60 à 70 per week, uit allerlei landen. De nieuwste ‘stand’ is te zien door op het blauwe icoontje onderaan het startscherm te klikken. Dit wordt mogelijk gemaakt door onze webmaster Kees de Jonge die enthousiast en betrokken aan de ontwikkeling van deze website werkt.

‘Patriotten’ aan de macht

Na veel aandacht in de media voor Georgië is interessant wat er meer in Georgië gebeurt. President Mikhail Saakasjvili heeft alle prioriteit gegeven aan de bestrijding van de corruptie. Hij stevent af op stabilisatie van de situatie en doet dat met een nieuwe generatie ‘schone’’ politici. Je zou ze ‘patriotten’ kunnen noemen, ze doen hun werk niet voor het geld maar pakken de zaken op een realistisch-idealistische basis aan. De sfeer in de regeringsploeg is er een van ‘nu of nooit’ en dat werkt positief uit. Het hoofd van het Openbaar Ministerie bijvoorbeeld, is een jonge vent die corruptie stevig aanpakt. Hij doet dat op grond van de wet, met bewijzen in de hand en de juiste papieren achter de hand. Hoge ambtenaren van vroeger zijn al opgepakt en tegen hen lopen rechtszaken. Ook is de bedrijven de wacht aangezegd: zij moeten voortaan belasting gaan betalen, iets wat voorheen verre van gebruikelijk was. Tot 1 april jl. konden belastingontduikende ondernemers nog op amnestie rekenen als zij zich aangaven. Heel velen hebben zich massaal aangemeld…

Verder heeft Georgië de contacten met de EU verstevigd, via Jaap de Hoop Scheffer die kort vóór hij naar de NAVO ging het land nog bezocht. Inmiddels is er ook al een special programma van NAVO-landen met Georgië gestart. Saakasjvili laat geen gras groeien over de plannen om met het westen méér contacten te zoeken. Hij heeft ook al een voorstel ingediend dat er in voorziet dat Georgië in 2009 EU-lid wordt. Aan ambitie ontbreekt het hem niet…

Cadeautip…

Een Vriend Adrie van Vuuren ging onlangs met pensioen. Hij vroeg de mensen die naar zijn afscheidsreceptie kwamen of zij geld wilden storten op de rekening van onze Stichting. Een sympathiek gebaar dat ons zomaar eventjes een paar honderd euro opleverde. Bedankt Adrie en geniet van jouw pensioen. Wat ons betreft een voorbeeld dat navolging verdient…

Vrijwilligers blijven welkom!

De Stichting blijft op zoek naar vrijwilligers die ons actief willen helpen. Zoals bij de uitvoering, administratie en controle van projecten, ter ondersteuning van de informatie op de site en bij de vormgeving en verzending van deze nieuwsbrief. Belangstelling voor dit dankbare werk? Mail dan even naar: info@svvg.nl.

‘First lady’ tekent ons gastenboek

Het gastenboek op onze internetsite wordt goed bezocht.  Onder andere door de ‘first lady’ van Georgië, Sandra Roelofs. Zij is door een van onze Vrienden voorzien van informatie over de Stichting en meldde zich daarna spontaan via het gastenboek. Sandra wil met ons samenwerken en is bezig solide netwerken in de regio op te bouwen. Zij mailt verder dat we de vlag op onze brochure moeten aanpassen. Zodra de oude op zijn, doen we dat Sandra…

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.