Nieuwsbrief – Editie 4, feb 2005

Dringend gevraagd: beeldschermen, muizen & toetsenborden

Van diverse organisaties en bedrijven kregen wij (delen van) computers aangeboden. Daaronder de Rabobanken Amsterdam e.o. en Sloten-Badhoevedorp en het ROC Twente. De stand tot nu toe:

Computerkasten (Pentium 3) 250
Beeldschermen 75
Muizen en toetsenborden 140

Je hoeft geen computerfreak te zijn om te zien dat we nog dringend behoefte hebben aan beeldschermen, essaysbuy.com muizen en toetsenborden. Wie ziet er daarom kans om via een hem of haar bekende organisatie de computers compleet te maken? Alles helpt, dus graag in je omgeving nagaan of er nog ergens losse componenten te regelen zijn. Heb je wat gevonden, mail dan direct naar info@svvg.nl. Bedankt!

Eigen opslagruimte in Botlek

Een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan! We hebben een eigen opslagruimte – en nog wel in hetBotlekgebied https://make-essay.net/essay-writing  vlakbij wereldhavenstad Rotterdam… Bij transportbedrijf Estron bevinden zich nu de computerkasten en andere onderdelen, in afwachting van enige aanvullingen en… hopelijk snelle verscheping naar Georgië. Bij onze aankomst kregen we spontaan hulp bij het uitpakken en opslaan van de spullen van een viertal medewerkers van Estron. Er stond een heftruck gereed, de computers en onderdelen werden op pallets gezet, keurig in folie verpakt en in een verwarmde, met camera’s beveiligde loods opgeslagen. En: we mogen bij dit bedrijf nog méér spullen in het magazijn zetten. Kortom: een fantastische onderneming! Meer weten: www.estron.nl.

Computers voor Akhaltsikhe

Zodra de ongeveer 250 computers compleet zijn, gaan ze op de boot richting Georgië. Hun bestemming is nu een andere regio dan we de vorige keer kozen. Ze gaan ditmaal naar de streekAkhaltsikhe en met name naar de lagere scholen daar. Verder hebben we een aantal

computers gereserveerd voor plaatsing in de kantoren en lokalen van de Universiteit van Tbilisi.

Project weeshuis komt van de grond

Bij ons vorige bezoek aan Georgië schrokken we enorm van de omstandigheden waaronder de 55 kinderen van een weeshuis moeten leven. Dat moet een heel stuk beter kunnen, vinden we, en daarom hebben we een project opgezet om het huis op te knappen en van een aantal elementaire voorzieningen te voorzien. Het gaat daarbij om deugdelijke douche- en toiletgelegenheden in de buurt van de slaapplaatsen. Inmiddels is er ook een projectbeschrijving gemaakt en een complete projectaanvraag. Geld is er inmiddels ook al binnen, zij het helaas nog niet genoeg. Verzekeraar Interpolis bood ons glashelder 1.000 euro aan. Een prachtig bedrag, maar we hebben 10.000 euro nodig. Daarom hebben we contacten gelegd met verschillende internationale humanitaire organisaties waaronder de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling. We hebben ze op basis van de officiële projectaanvraag verzocht of we op dit gebied met hen kunnen samenwerken. Heb je zelf nog ideeën om gelden te genereren voor het weeshuis in de regio Akhaltsikhe? Schroom niet en mail ze direct naar info@svvg.nl.

Zevende oma geadopteerd!In het kader van het project ‘Adopt A Granny’ kunnen we wéér een oma helpen! Het is de zevende al in relatief korte tijd. Eén van onze leden heeft de afdelingscollega’s op haar werk gecharterd voor een vaste maandelijkse bijdrage. Samen storten zij iedere maand 30 euro en die gaan rechtstreeks -omgezet in dollars- naar de bewuste oma. Een voorbeeld om te volgen wat ons betreft… We hebben op dit moment nog twee oma’s die heel dringend om financiële bijstand verlegen zitten. Het zijn echt zware gevallen, die zonder steun een enorm moeilijke tijd moeten doormaken. Dus probeer, net als ons medelid, bij collega’s –  of vrienden, buren – ‘supporters’ voor een oma te vinden. Per persoon is het maar een klein bedragje en voor de oma’s is het werkelijk een geschenk uit de hemel. We gaan voor de tiende oma vóór februari voorbij is….

Werf ook eens een donateur

Naast Vrienden hebben we ook een aantal onmisbare donateurs. Mensen die met geld laten zien dat de wederopbouw van Georgië hen aan het hart gaat. Ook voor onze donateurs geldt natuurlijk: hoe méér hoe liever! Daarom: weet je iemand die ook donateur wil worden, geef hem of haar dan de vriendenfolder mee of wijs op onze site: www.svvg.nl. Leg er later nog eens contact mee en… wie weet hebben we er dan weer een geweldige donateur bij… Bedankt vast!

Nieuwe spullen… blijven welkom

Als je praktische spullen(computers, rolstoelen etc) voor Georgië hebt, kun je dat altijd aanmelden via info@svvg.nl. Kijk eens rond in je bedrijf of organisatie, bij je thuis of bij je familie. Meestal kan er altijd wel iemand iets kwijt waarmee we in Georgië heel veel mensen gelukkig kunnen maken…

Mobiliteitsproducent schenkt rolstoelen

Movingpeople.net uit Helmond heeft tien nieuwe rolstoelen aan ons beschikbaar gesteld. Zodra er passend vervoer is geregeld, gaan de stoelen richting Georgië. We zullen ze via onze contactpersonen ter plekke rechtstreeks overhandigen aan mensen die de rolstoelen bijzonder goed kunnen gebruiken. Ben Krooswijk, bestuurslid: “Dit is fantastisch. Gehandicapten zijn één van de meest kwetsbaren in de Georgische samenleving. Zij hebben dagelijks de meeste last van de situatie waar het land nog in verkeert. Ik weet zeker dat we hier tien mensen supergelukkig mee gaan maken.”

Movingpeople.net maakt innovatieve mobiliteitsproducten en voert onder meer complete rolstoel- en scooterprogramma’s voor ouderen en mindervaliden. Ruim 70.000 mensen maken er dagelijks gebruik van. Movinpeople.net verkoopt haar producten al bijna twintig jaar wereldwijd via eigen vestigingen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Taiwan. Marketingmanager Arno Godding: “Als internationaal bedrijf gaan ons ook de noden buiten Nederland aan. Vandaar dat we blij zijn dat we via de SVVG deze prima rolstoelen kunnen schenken aan mensen voor wie dit soort mobiliteitsmiddelen onnoemelijk veel betekenen. Het zijn kwaliteitsproducten en we vinden het belangrijk dat zij op deze manier precies op de goede plaatsen komen.” Op dit moment staan de rolstoelen nog in opslag dankzij de vriendelijke medewerking van www.robheijkooptrading.com. Maar met elke dag komt het moment dichterbij waarop zij naar Georgië gaan…

Natia Lomaia

Een neuroloog van het Dijkzigt Ziekenhuis heeft het medisch dossier van Natia Lomaiabestudeerd. Daarnaast heeft deze specialist een hersenfoto, een stukje medische verslaglegging over Natia in het Engels en een gespreksverslag met de Georgische journalist Tristan Gabelia die de epilepsieaanvallen van haar tweemaal heeft meegemaakt. De neuroloog is gevraagd een diagnose en mogelijke (aangepaste) behandeling vast te stellen. Daaruit is gebleken dat zij de verkeerde medicamenten krijgt. Hij gaat er nog diepgaander naar kijken. Als er meer conclusies en aanbevelingen uitkomen, zal zo mogelijkTristan daar ter plekke invulling aan geven.

Nino Lobjanidze

Al eerder zijn de medische gegevens van NinoLobjanidze door een Nederlandse deskundige bekeken. Ook een videoband met daarop een weergave van haar leven in Georgië is bestudeerd. Op grond hiervan zien deskundigen mogelijkheden van een rolstoel voor haar. Er is voldoende passieve beweeglijkheid in zowel haar heupen als knieën. Er lijkt nog beweeglijkheid in haar enkels. Ze heeft een wisselende spierspanning. Een punt is, dat er verminderde romp- en hoofdbalans is. Dat vraagt wel een speciale, aangepaste rolstoel. Eventueel voorzien van een tuigje en afneembaar blad. Als Vrienden overwegen we nu de aanschaf van een aangepaste rolstoel en eventueel overkomst van Nino om hier een revalidatieprogramma te volgen.

Maaike Widdershoven en Hugo Haenen in opera De RussenoorlogDe bekende Nederlandse zangers Maaike Widdershoven en Hugo Haenen hebben hun medewerking toegezegd aan de presentatie van De Russenoorlog, de opera die componist Ed de Boer en tekstschrijver Pip Barnard schrijven over de opstand van de Georgiërs op het eiland Texel in april 1945. De presentatie is onderdeel van de herdenkingsfeesten op 5 mei en vindt plaats in de hervormde kerk van Den Burg op Texel. Andere medewerkenden zijn de tenor Aart Mateboer, mezzosopraan Maaike Beekman, het Weidler strijkkwartet en een koor van Texelse zangers. In 2003 gaven de gemeente Texel en de provincie Noord‑Holland opdracht tot het schrijven van een opera over deze gebeurtenissen. Deze zal, na de presentatie tijdens de herdenkingsfeesten in mei 2005, vanaf november 2006 in verschillende theaters te zien zijn. Op de website www.russenoorlog.nl online is alle informatie over dit project te vinden.

Uit de kranten

Komrij nu ook in het Georgisch

Er is een Georgische gedichtenbundel van Gerrit Komrij verschenen. Het werk werd vorig najaar gepresenteerd tijdens het derde Festival van Nederlandse/Vlaamse/Georgische cultuur. In de uitgave staat een selectie van 50 vertaalde gedichten uit zijn bloemlezing Hutten en Paleizen. Initiator van het festival is Ingrid Degraeve, een Vlaamse die vijf jaar geleden de vakgroep Nederlands aan de universiteit van Tbilisi begon. Al eerder bracht zij een kinderboek en een bundel in het Georgisch uit. Het was toen voor het eerst dat Nederlandse auteurs werden vertaald in het Georgisch. Voor de uitgave van Komrij is gekozen voor gedichten die volgens Degraeve goed vallen in Georgië, zoals De Straatjongen en Licht.

Georgië wint terrein in reizenspecials

Langzaam worden de reispagina’s van kranten ook weer gevuld met sfeerreportages over Georgië. Zo besteedde BN/De Stem in haar reisbijlage voor het seizoen 04-05 aandacht aan ‘Gastvrij Georgië’. Er zijn foto’s van de Bagrat kathedraal in Koetaisi, de markt in Gori met op de achtergrond de citadel, de grottenstad Vardzja en het beeld van Stalin in –eveneens- Gori. De introductie van het artikel is even veelzeggend als realistisch: ‘Georgië klimt na een decennium van oorlog langzaam uit het dal. Het land is door zijn eeuwenoude kerken, prachtige natuur en zeker ook door de gastvrijheid van de bevolking een aantrekkelijke toeristische bestemming. Maar dan moet er nog wel veel gebeuren.’ De toon is goed gezet en het feit dat er op deze wijze weer aandacht aan het land wordt besteed is hoopgevend. Hetissue in het artikel is ‘slapen bij bevolking’ waarbij vermeld wordt dat er kamers bij mensen thuis te huur zijn voor zo’n tien dollar per nacht. De auteur beschrijft een reis van Noord naar Zuid door het land en schrijft onder meer ‘dat er voor de minder verwende reizigers ook nu al veel te zien valt.’ Laten we hopen dat steeds meer lezers op deze manier kennis maken met Georgië en dat het toerisme en de verdere opbouw van het land hand in hand zullen gaan.

Een jaar regering Saakasjvili: een klein wonder

Eind januari is het een jaar geleden dat Michail Saakasjvili president van Georgië werd. Een overzicht van wat er sindsdien door zijn regering gerealiseerd is:

  • oliepijpleiding met Azerbeidzjan is gereed
  • salarissen en pensioenen worden op tijd betaald
  • leger en politie zijn ingrijpend hervormd
  • belastingamnestie is afgekondigd
  • Georgië is het GOS-land met ‘de schoonste handen’
  • het besef is doorgedrongen dat niet de maatschappij maar het systeem corrupt was

Voornemens:

  • benadering ‘van mens tot mens’ met betrekking tot Zuid-Ossetië
  • vervullen van de meest vergaande autonomiedromen van de Abchazen
  • Georgië ‘sneller dan veel mensen denken’ lid maken van de EU

Handige tips…

Als je naar Georgië wilt vliegen, kies dan één van de goedkopere manieren: via Keulen (metGermania Airlines).

Goedkoop telefoneren kan via Belknaler (0900 0136) en daarna het nummer. 5cent per minuut Zie ookwww.belknaler.nl

Interessante webpagina’s: www.georgië.pagina.nl en www.rustavi2.com.

Weet je meer handige tips, mail ze dan even door, zodat ook anderen daar gebruik van kunnen maken. Het adres is info@svvg.nl.

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.