Nieuwsbrief – Editie 10, apr 2007

Oma’s bedanken ons vanuit hun harten

Nederlands geld dat direct naar Georgische oma’s gaat. Het blijkt een beproefd en geslaagd recept. Drie oma’s schreven ons hoezeer ze onze Adopt A Granny waarderen:

‘Ik heb diabetes en hoge bloeddruk, Ze zeggen dat ik veel dingen vergeet en misschien is dit ook waar. Met uw geld probeer ik vooral medicijnen te kopen en mijzelf in de basisbehoeftes te voorzien. U heeft me echt geholpen en hiervoor ben ik enorm dankbaar.’ Tatiana Melia (83).

essaysonlines.com
‘Enorm bedankt voor de hulp aan alleenstaande ouderen zoals ik. Zonder uw hulp zou ik geen medicijnen en eten kunnen kopen. Dit betekent zoveel voor mij. U kunt dit wellicht niet voorstellen en ik hoop dat u dit nooit zult ervaren.’ Margo Fargalava.

‘Door u en uw hulp heb ik hoop gekregen in het leven. Na het overlijden van mijn man wilde ik niet meer leven en helemaal alleen op deze wereld zijn. Maar door u heb ik weer zin in het leven essaysbuy gekregen. Ik heb het gevoel dat er iemand is, heel ver weg, die aan mij denkt en hierdoor ben ik niet meer alleen. Bedankt hiervoor, bedankt voor dit gevoel, bedankt voor uw hulp.’ Meri Khidasheli (76).

De volledige brieven staan op onze site. Kijk onder http://svvg.nl/ Wil je ook een oma vooruit helpen? Kijk op de site onder Projecten, Adopt a Granny.

Nieuwe oma’s via Sandra Roelofs

We hebben er weer nieuwe oma’s bij! De presidentsvrouw van Georgië, de Terneuzense Sandra Roelofs, benaderde de SVVG met de vraag of we haar konden helpen met ‘haar’ oma’s. Haar eigen Georgische Stichting Soco heeft al jaren –net als de SVVG- een Adopt a Granny programma. Begin dit jaar heeft Soco haar beleid en prioriteiten echter aangepast en het omaproject past daar (helaas) niet meer in. De SVVG kan deze oma’s en hun Nederlandse sponsoren natuurlijk niet in de steek laten en heeft haar medewerking aan Sandra Roelofs toegezegd. Vandaar dat er 8 oma’s van de Stichting Soco naar onze stichting overkomen: hun sponsoren worden logischerwijs onze donateurs.

Nu hebben we in totaal 40 oma’s. Een mooi rond getal en wij gaan er met onze Georgische vrijwilligers voor zorgen dat al deze oma blijvend hulp vanuit Nederland krijgen.

Vrouwenproject succesvol

Het vrouwenproject waarbij de SVVG werkloze en gevluchte vrouwen alsmede alleenstaande moeders en vrouwen uit etnische minderheden traint en een jaar lang begeleidt bij het opzetten van een eigen bedrijf, is een groot succes. Dit door Cordaid gesteunde project ging een aantal maanden geleden van start. 95% van de aldus opgeleide vrouwen schreef een ondernemersplan en daarvan begint bijna 70% binnenkort een onderneming. Een hele hoge score voor dit soort projecten en de betrokken SVVG-ers zijn nog steeds blij verbaasd hoe gemotiveerd de vrouwen te werk gaan. Daarom willen we dit project graag doorzetten en verbreden. Hiervoor zoeken we extra sponsoren en financiers. Wie goede ideeën heeft: mail of bel ons alstublieft via info@svvg.nl of georgech@planet.nl. Alvast bedankt!

Mobieltjes gevraagd…

Net als vorige keer hebben we ook nu voor het vrouwenproject oude mobieltjes nodig. Zonder goede communicatiemiddelen kunnen zij namelijk heel moeilijk een onderneming opzetten. Daarom vragen we jullie te helpen. Heb je een oud mobieltje dat je niet meer gebruikt, of ken je iemand die er nog eentje heeft liggen, stuur ze naar ons toe. Het adres is SVVG, KNSM-Laan 90, 1019LL Amsterdam of mail naar georgech@planet.nl De Georgische vrouwen zullen er erg dankbaar voor zijn.

Studenten gooien visjes uit

De SVVG ontwikkelde met de Universiteit Groningen een trainingsprogramma voor studenten om een businessplan te leren schrijven en te ervaren wat er komt kijken bij het opzetten van een eigen bedrijf. Drie jaar geleden gaven wij deze training voor het eerst aan een groep Georgische studenten van de State University van Georgië. Nu zetten we de volgende stappen. In samenwerking met de Hogeschool Holland, afstudeerrichting Ondernemerschap, gingen 10 Nederlandse studenten naar Georgië om er met evenzoveel Georgische studenten getraind te worden in het vinden van businessideeën en het schrijven van businessplannen.

Daarna startten zij samen een onderneming die helpt maatschappelijk verantwoorde bedrijven op te zetten. Zo kunnen Nederlandse en Georgische jonge mensen zich verder ontplooien en tegelijkertijd dichter bij elkaar’s leefwerelden komen. De eerste fase van dit project in Georgie is een stevig succes geworden. Studenten hebben keihard gewerkt en kennis met elkaar’s levens gemaakt. Iedereen was erg enthousiast en er zijn veel goede vriendschappen ontstaan. De twee ‘strenge’ begeleiders, Peter Lems (Inholland) en George Chuzsichvili (SVVG), hebben er veel vertrouwen in dat hier al deze zomer een aantal bedrijven uit gaat ontstaan.

In mei brengen de Georgische studenten een tegenbezoek aan Nederland. Dan wordt er over de ontwikkeling van hun onderneming gepraat en zetten we verdere concrete stappen, zoals afspraken maken over hoe de studenten hun eigen ondernemingen kunnen doorontwikkelen. De verwachting is dat er een aantal ideeën wordt omgezet in gezamenlijke Nederlands-Georgische ondernemingen. We hopen natuurlijk dat hier nog veel meer succesvolle bedrijven uit zullen ontstaan. Een prachtig projectverslag van één van de studenten staat op haar website: www.sannereijenga.blogspot.com

Petra Taams vindt volop uitdagingen in haar tweede vaderland

‘Sinds mijn eerste bezoek aan Georgië, in september ’04, ben ik er al zo’n 15 keer teruggeweest. Het land en de mensen hebben mij gegrepen en aangezet tot het ontplooien van allerlei initiatieven en projecten. Met een humanitair karakter, maar ook met een zakelijk perspectief en sindskort ook met een toeristische inslag. Zo kwam er verleden najaar een uitdagend verzoek van iemand uit mijn Georgische netwerk om te helpen bij het bevorderen van toerisme in zijn geboortestreek, de Khevi en Kazbegi regio. Dus benaderde ik HTWandelreizen, een mij bekende reisorganisatie. Die had er wel trek in, zij wilden al langer ‘wat’ in Georgië. En zo gebeurde het dat ik samen met een Georgische vriend een prachtig twee weken durend wandel- en cultuurprogramma in de Kazbegi en Kakheti regio ontwikkelde. Het is onmiddellijk overgenomen in het programma van HTwandelreizen.nl. Wie het kan en wil heeft nu de mogelijkheid om lekker te gaan wandelen in het land wat voor vele SVVG-leden, evenals voor mij, een tweede vaderland is (geworden). Het kan hooguit betekenen dat de verslaving, voor zover die er al niet is, nog veel verder toeslaat…’

Reactie: petrataams@yahoo.com

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.