Nieuwsbrief – Editie 13, apr 2008

Vrouwenproject uitgebreid met Garantiefonds

Het SVVG-project dat vrouwen helpt via training en begeleiding een eigen onderneming te starten, breidt zich verder uit. Inmiddels gingen we ook een samenwerking aan met het Women’s Fund in Georgië en onze eigen Vriendin Petra Taams. Samen hebben we verder een kersverse sponsor in Georgië zelf gevonden, zodat we nog méér vrouwen kunnen helpen. We traden in contact met de Eurasia Foundation. Deze organisatie voelde zich erg aangesproken door buy essay ons project en heeft besloten ons te ondersteunen. En dat is nog niet alles… Want we blijven werken aan de doorontwikkeling van dit project. Zo hebben we ook een Garantiefond voor de vrouwen opgericht. Dat kon dankzij de hulp van een aantal Rotaryclubs in de Kop van Noord-Holland en de ons ondertussen goed bekende organisatie Cordaid. Het idee voor het oprichten van zo’n fonds ontstond nadat uit onderzoek bleek dat veel MFI’s (instellingen die psychology-essays.com microkredieten verlenen) er niet veel voor voelen om starters te financieren. Uit interviews met vijf MFI’s kwam echter naar voren dat als er een garantie wordt gesteld, zij wél bereid zijn aan ons project mee te werken. Vandaar -praktisch al de SVVG is- de oprichting van dit fonds.

Ins and outs van het project

Het projectteam denkt trouwens dat het voor alle Vrienden interessant kan zijn om de aanpak van dit specifieke project nader te bekijken. Dan weten jullie beter hoe we dit organiseren.
Het begint met de identificatie van vrouwen in de zogeheten rurale gebieden. Dat zijn agrarische, landelijke regio’s. Daarbij speelt de achterstandspositie van deze vrouwen een rol. Daarnaast is van belang dat er in het betreffende gebied -of in een aangrenzende regio- een vooraf geselecteerde micro financieringsinstelling is. Vervolgens is het tijd voor een selectie van de vrouwen. Die moeten voldoen aan bepaalde criteria, zodat deelname aan de training niets meer in de weg staat. Alle vrouwen die daar doorheen komen, krijgen daarop trainingen rondom onderwerpen die van belang zijn voor het eigen ondernemerschap. Dat resulteert uiteindelijk ook in begeleiding bij het schrijven van een uitgebreid businessplan. Aansluitend worden de vrouwen gecoached gedurende hun startperiode. Dit gebeurt door telefonische consults, een lijst met antwoorden op veelgestelde vragen en een speciaal handboek. Zonodig worden de vrouwen in contact gebracht met een micro financieringsinstelling, met name als zij geen eigen of andere geldmiddelen hebben om te kunnen starten. In dat geval worden zij ook geholpen met de garantiestelling voor de aan te vragen lening door het Garantiefonds. Die geldt voor maximaal 50% van de hoofdsom, mocht de vrouw later niet terug kunnen betalen. Deze ‘totaalaanpak’ van ons project vormt voor de vrouwen de basis van een gedegen start op weg naar een eigen bedrijf(je).
Duidelijk is, dat ons vrouwenproject weer een nieuwe fase ingaat en we hopen nog veel méér vrouwen te kunnen helpen financieel onafhankelijk te worden.

Eerlijk reisbureau van start

Fair Travel Georgia. Zo heet de gloednieuwe touroperator van studenten uit Rotterdam en Tbilisi, met coaching en support van docenten en experts. Vorig jaar schreven wij al over het project FairFuture, voortkomend uit de samenwerking tussen de Vrienden, de Hogeschool Inholland en de universiteit in Tbilisi. Dit jaar vindt het reisproject voor de tweede keer plaats en hopelijk levert het een aantal nieuwe, duurzame ondernemingen op. Denk daarbij aan fietstaxi’s in Batumi, de straatverkoop van fruitsappen, cocktails en smoothies en de export van Cloisonnet-sieraden. En niet in de laatste plaats de start van Fair Travel Georgia, die duurzame reizen naar Georgië gaat aanbieden. De Nederlandse studenten doen de marketing, sales en productontwikkeling, hun collega’s in Georgië verzorgen de tours, trips, excursies en workshops. Het is een heel verfrissend en tegelijkertijd vernieuwend concept. Geen ‘rondreizen’ met dagenlang in de bus zitten om ‘zoveel mogelijk te zien’ (en heel vaak weinig écht zien). Integendeel, vanuit standplaats Tbilisi kunnen de reizigers meedoen aan een breed scala aan activiteiten, waaruit zij ‘a la carte’ hun programma kunnen samenstellen. Wie dat wil, kan trouwens ook ‘gewoon’ voor een geheel verzorgde reis kiezen. Hoe het ook zij, in alle gevallen worden het bijzondere, persoonlijke belevenissen in een fantastisch land.

In juni vertrekken de eerste reizen. Het is immens spannend of de studenten erin zullen slagen om de eerste 20 boekingen te realiseren… Een aantal van de Rotterdammers was in maart in Georgië. De Georgische studenten –op hun beurt- zijn van 16 tot 28 april in Nederland. Dan vindt ook de publiciteitscampagne voor de reizen plaats. Onderdeel daarvan is een echte ‘roadshow’. Als je als Vriend zorgt voor publiek, komen de studenten naar je toe voor een korte, mooie presentatie over reizen in en naar Georgië. Inclusief authentieke Georgische dans en natuurlijk een glaasje Georgische wijn. Wil je als Vriend dit mooie initiatief promoten onder collega’s, familie, buurt- of clubgenoten? Alle hulp is welkom: publiek voor de presentaties, hulp bij de shows, helpen met perspublicaties, opvallende plaatsen aanbieden voor affiche’s, flyers, et cetera.

Zin in een originele reis naar Georgië?
7- en 10-daagse reizen. Vertrekdata: 7 en 21 juni.
reisprogramma: à la carte, maatwerk of helemaal verzorgd
véél doen: workshops zingen, dansen, koken….
véél zien : 1- & 2-daagse tours door land, stadjes, natuur…
véél genieten: eten & drinken, relaxen, ontmoeten, cultuur…..

Reis, verblijf en excursies al vanaf 1.075 euro.
I www.fairtravelgeorgia.nl
T 06-456 96 428.
F cialisfrance24.com 0180-319 789.
E info@fairtravelgeorgia.nl

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.